Möblera energismart – ett av många sätt att spara energi på!

Nio enkla tips på hur du spar energi!

Våra vanor och beteenden har stor påverkan på energianvändningen.

Med enkla åtgärder kan alla bli mer energieffektiva. Här är några enkla tips på åtgärder från Bostadsrättsmässan energipartner Fortum Värme som du och boende i din fastigheten kan anamma.

 

1. Möblera smart
Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma hemmet. Sätt upp gardiner som kan dras för fönstren under kalla nätter och har du persienner dra ned dem på natten. Har du termostatventiler på elementen, se till att de inte täcks för av möbler, gardiner eller elementskydd.
2. Vädra smart
Dra först ner termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.
3. Spara vatten
Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkar kräver.
4. Täta läckorna
Visste du att…en droppande kran läcker 40 liter/dygn eller 15 m3/år. Har du otäta fönster blir golven lätt kalla. Med tätningslister kan du minska mängden kalluft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar. Se även till att droppande kranar och andra småläckor åtgärdas.
5. Värm smart
En grad lägre temperatur innebär 5 % minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20–21 grader hemma, men du behöver inte ha lika varmt överallt. Dra ner temperaturen i hall och andra utrymmen där du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.
6. Spara på distans
Reser du bort så dra ner värmen på elementen. Glöm inte handdukstork och golvvärme om du har det.
7. Spara i köket
Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.
8. Klä dig energismart
Med ett par mysiga tofflor på fötterna och en varm tröja på kroppen kommer du inte behöva dra upp elementen på max när det är kallt ute.9Stäng om värmen
Se till att dörren i porten går igen helt när du lämnar huset. Det håller värmen inne och tjuven ute. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *