Intervju

 

 

Nicolas Sjösvärd

Nordea Bank Abp, filial i Sverige

Gröna lån för framtiden

 

Nordea satsar på energisparande i sina nya produkter. På Brf-mässan berättar de vad som krävs för att en förening ska få låna grönt.

Nordea har sedan ett par år en särskild enhet för fastighetssegmentet, där byggherrar, ombildningskonsulter och bostadsrättsföreningar kan få rådgivning av en kunnig affärspartner.

– Tack vare den enheten har vi stora möjligheter att erbjuda olika produkter och dynamiska lösningar, säger Nicolas Sjösvärd, rådgivare på Nordea.
Den senaste lanseringen heter Gröna Företagslån, vilket innebär att alla miljöcertifierade byggnader, det vill säga byggnader som är exempelvis Svanenmärkta eller har uppnått Boverkets energiklass A eller B, kan låna pengar till lägre ränta. Om exempelvis en bostadsrättsförening blir godkänd för gröna lån blir även husets alla bostadsrättsinnehavare kvalificerade för lånen, vilket gynnar såväl de boende som miljön. Man kan också lägga om befintliga lån till ett grönt lån, med ränterabatt, om fastigheten uppfyller kraven.
–Enligt WWF kommer nästan 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige från byggnader. Genom våra lån uppmuntrar vi framför allt byggherrar att bygga mer klimatsmart, och styrelser kan minska energiförbrukningen genom energisparande åtgärder, säger Nicolas Sjösvärd och fortsätter:
– Vi som bank har ett ansvar för miljön och vår framtid. Personligen tror jag att grön finansiering i olika former kommer att vara normen i framtiden. Kan man göra en insats för miljön och ta långsiktigt ansvar samtidigt som det är bra för plånboken kommer allt fler att hoppa på tåget. Gröna Företagslån är ett led i vårt hållbarhetsarbete och det kommer att komma fler initiativ framöver.

Nordea deltar med två intressanta föredrag på BRF-mässans inspirationsscen:
Torsdag den 22 november kl 15 berättar Daniel Grgic om hur räntetak fungerar och vad man ska tänka på. Dessutom bjuder han på en marknadsuppdatering och Nordeas prognos för det kommande halvåret.

Fredag den 23 november kl 15 kommer Fredrik Nygård till samma scen och berättar om bakgrunden till och fördelarna med gröna företagslån.

Välkommen till Nordea!