Fem snabba med 2017 års konferencier Sofia Lilja – som älskar att odla!


Hur uppstod intresset?
Jag har alltid uppskattat blommor och vackra arrangemang men när jag fick mer utrymme och tillgång till trädgård så fullkomligt drabbades jag av odling och jag dök ner i frösådder och drömmen om att vara självhushållande på grönsaker började spira.

Vad odlar du helst?
Jag brukar driva upp både grönsaker, sommarblommor, örter och en del perenner. Min utmaning är att begränsa mig, haha. Det finns ju såå mycket spännande grönsaker. Och så alla dessa vackra blommor.

Vad betyder ekologiskt för dig?
Ekologiskt för mig innebär en slags garant för att det är bra mat som jag min familj äter. Och är det dessutom upprivet själv kan det ju inte bli bättre. Dessutom tycker jag det är viktigt med miljö perspektivet. Så närproducerat är minst lika viktigt för mig.

Vad är det bästa med din odling?
Det bästa med odlingen för mig är att jag får skapa med händerna. Jag ser det också som en tillgång att jag är nybörjare (även om det hunnit gå 8 år sen jag började odla). Jag befrias från prestation och förväntningar om hur det måste vara. Jag kan testa, och låta drömmar och nyfikenhet få styra och det får bli lite som naturen själv vill. Odling har även en ren terapeutisk dimension för mig. Det låter kanske som en klyscha men det finns forskning som visar på det positiv effekterna vi får genom odling och bokstavligen med fingrarna i jorden. Att se något växa från ett litet frö som man knappt ser, och som sedan bli mat är svindlande.

Vad är ditt bästa odlingstips?
Mitt bästa odlingstips är att göra och inte fundera så mycket. Att våga testa. Att släppa alla förväntningar på hur man ”borde göra” . Sedan har det varit hjälpsamt för mig att synka min odlingslängtan efter hur mycket tid och ork jag har. Jag brukar påminna mig själv vid frösådd att de ser lite ut nu men vänta bara, snart kommer de att växa så det knakar. Sedan vill jag slå ett slag för bokashi kompostering som är superbra, effektivt och smidigt. Du sköter din kompostering inomhus och kan återanvända komposten direkt i dina odlingslådor och krukor. Dessutom luktfritt. Såå bra!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *